Na een tweetal weken op deeg en rijst geleefd te hebben, kon ons geluk niet op bij het zien van de diversiteit aan goed uitziende restaurants en menu’s in Arugam Bay. Wij zijn hier dan ook een tijdje blijven hangen en delen graag onze ervaringen met jullie.

De prijzen in dit surfstadje liggen voor Sri Lankaanse begrippen wat hoger. De eetgelegenheden en zelfs de (super)markten hebben hun prijzen gericht op het toerisme. Zo eet je in een lokaal tentje in Kandy tussen de 180 tot 280 LKR/€1 tot €1,50 voor twee personen en in Arugam Bay minstens het dubbele of het driedubbele.

Hieronder onze eerlijke reviews voor zowel low-budgetreizigers, als de middenklassers.
Alle restaurants liggen centraal gelegen aan de Pottuvil Panama Road en kennen vegetarische en/of veganistische opties.

Low budget

Mama’s

Een geliefd eettentje! Wij hebben hier een aantal keer gegeten en dat zegt wel iets, aangezien wij houden van het ontdekken van nieuwe (eet)plekken. In de ochtend kun je hier voor iets meer dan een euro, een typisch Sri Lankaans ontbijt krijgen. In de avond kun je hier tevens gebruik maken van een buffet, speciaal gemaakt door Mama herself. Een lieve, hartelijke vrouw die voortdurend de woorden “eat more!” in je oor fluistert.

Het buffet kun je krijgen voor 400 LKR/€2,20 en wisselt elke dag. Onder meer rijst, dahl-, aubergine- en aardappel curries zijn hier verkrijgbaar. Naar mijn idee is het eten een tikkeltje te veel gekruid en worden de gezonde producten hierdoor bedolven. Pure smaken worden teniet gedaan en gaan verloren door smaakversterkers in de zin van suiker, zout en peper. Dit doet men om de gerechten minder spicy te maken; speciaal voor de toeristen.

Notitie: tijdens onze latere cooking class hebben wij de vegan variant van rice en curry gemaakt en geproefd. Conclusie: Niet te vergelijken en bevestigd onze mening over het eten bij Mama’s.

Heb je grote trek, zin in lokaal en prima eten en wil je een goede bediening? Eet dan een hapje bij Mama’s. Geeft zo’n lekker thuis gevoel!

Bambini’s

Tegenover Mama’s is er een goed en gezellig eettentje te vinden. We hebben diverse keren kottu gegeten, maar deze was ver uit de beste. (250 LKR/€1,40) Geserveerd met een decoratie van bloemen. We kregen een kommetje met veggie kerrie en eentje met chili saus erbij. Wel zo prettig om dit naar eigen smaak toe te voegen. Ook de ananas salade was rijkelijk gevuld en een aanrader was toch wel de rotti met avocado. Heerlijk als voor- of bijgerecht. De lime juice (zonder suiker) is heerlijk fris en fijn om de soms spicy smaken weg te drinken. Ze maken hier onder meer hamburgers, champignon- en veggie burgers.

Aanrader!

Andere suggesties

  • Ali Restaurant: TL verlichting, dus verre van romantisch (romantiek kan trouwens overal plaatsvinden), goedkoop en lekker eten, snelle en makkelijke hap.
  • Karma Garden: 100% VEGAN, goede verhalen over gehoord, helaas gesloten wegens off-season in oktober.

Gemiddelde prijs

Breakpoint

Een gezellig eettentje gekleurd door de felle kussens op de banken. De eigenaar bediende ons vriendelijk. Onze lunch bestond uit een avocado salade en groente-aardappelwrap. Het formaat was groot en vullend, maar er was helaas veel dressing aan toegevoegd, waardoor het niet heel healthy meer was. De tahini die er op zou moeten zitten, hebben we nauwelijks geproefd. Weliswaar was de smaak goed!
De salade bestond uit tomaat, komkommer, sla en avocado. De vissaus die er blijkbaar overheen gegoten was, maakte het voor mij niet lekker. Je kunt hier onder meer falafel, salades, hummus en de grootste schnitzel burger uit Arugam Bay eten.

Kortom: Een prima lunch waar je veel eten krijgt tegen een schappelijke prijs. Oh ja, probeer de banaan met dadels shake eens!

Gecko

Gecko bevindt zich aan het strand wat een gezellige beach vibe creëert. In Gecko hebben ze een tweetal vegan opties betreft ontbijt. Een avocado toast met bonen en een fruit bowl met zelfgemaakte muesli en kokosmelk. Wij kozen voor het laatste. Het ontbijt was lekker, maar voor ons (grote eters, zeker in de ochtend) was het aan de kleine kant wat betreft de prijs-formaat verhouding. Ook zijn er veganistische, glutenvrije of vegetarische shakes te verkrijgen. Een tip: koop de banaan, kokos icecream, dadels en pindakaas variant! Het ontbijt kent dezelfde prijs als de shakes, namelijk 500 tot 650 LKR/€2,80-€3,65.

Wil je eens wat anders eten dan springhoppers, deeg en curries als ontbijt? Ga dan hierheen. Het fruit was heerlijk vers en de homemade muesli was gemaakt van havermout, cashews en amandelen. Een goed en gezond begin van de dag!

Spice trail

Deze plek kent, naast een restaurant, een eigen hotel met zwembad. Het is een zeer schone plek met aardig personeel en goed eten. In de ochtend hebben wij hier een typisch Sri Lankees ontbijt gegeten van springhoppers met diverse curries. Achteraf gezien vonden wij de prijzen te hoog (650 LKR p.p). In Trincomalee hebben wij hetzelfde ontbijt genuttigd voor 180 LKR/€1,- in totaal.

Weliswaar, het eten en de juices waren lekker! En wederom, de hygiëne van een restaurant is zeker wat waard!

Bay Vista hotel

Check deze review hier: First date: Keep the romance alive

Andere suggesties

Surf ‘n Sand: In de avond is deze loungebar omgeven met lichtjes, waardoor de buitengewoon prachtige zithoeken mooi zichtbaar worden. Goed om hier te chillen met een cocktail in de hand!

Ben je ook in Arugam Bay geweest? Laat ons weten wat jouw ervaringen zijn! Wat is jouw favo restaurant?